Handige links

Business and Human Rights Resource Center

Een website met heel actueel nieuws en rapporten over impact op mensenrechten door bedrijven wereldwijd. Het resource center nodigt bedrijven ook uit om te reageren op het nieuws en onderzoek om hun perspectief hierop te geven. Naast informatie over meer dan 5000 bedrijven in 180 landen, beheert het Resource Center ook een portal van de voormalige VN gezant voor bedrijven en mensenrechten, professor Ruggie.

Human Rights and Business Dilemma Forum

Het Forum wil het begrip over mensenrechten en arbeidsrechten thematiek verbeteren en discussie stimuleren over de dilemma’s waar internationaal opererende bedrijven mee te maken hebben. Op het forum is informatie te vinden over mensenrechten thema’s, zoals de toegang tot schoon drinkwater, kinderarbeid, of discriminatie. Het geeft ook voorbeelden hoe bedrijven deze thema’s oppakken en de dilemma’s die ze hierbij tegen komen.

MVO Wegwijzer ISO 26000

Deze website wordt beheert door MVO Nederland. Deze richtlijn geeft ook voor mensenrechten belangrijke praktische informatie. De wegwijzer laat zien hoe een bedrijf hiermee aan de slag kan gaan.

MVO Risicochecker

Een tool om snel in kaart te brengen met welke MVO risico’s je te maken kan hebben bij internationaal zakendoen, op milieu, mensenrechten of corruptie. Er zit een grote database achter van gepubliceerde onderzoeken of krantenartikelen.

Children Rights and Business Principles

UNICEF, Save the Children en Global Compact hebben in 2012 de children’s rights and business principles gelanceerd. Deze principes zijn gebaseerd op de richtlijnen van Ruggie. De¬†¬†Principes geven een raamwerk om de impact van bedrijven op de rechten en het welzijn van kinderen beter te begrijpen en aan te pakken.

 

Share This