Een praktische training voor bedrijven 18 mei 2017 Amsterdam

Blog

Due diligence mensenrechten & de toeleveringsketen – in de praktijk

Human Rights @Work nodigt je uit voor een praktijkgerichte training over de UN Guiding Principle for Business and Human Rights. De training wordt georganiseerd in samenwerking met Enact Sustainable Strategies. Onze training richt zich op het uitvoeren van Human Rights Due Diligence en de training in de toeleveringsketen. We zullen deelnemers trainen in het toepassen van de principes op echte situaties, leren van de ervaringen van toonaangevende bedrijven uit verschillende sectoren en hoe veelvoorkomende valkuilen te vermijden.

Waarom Due Diligence mensenrechten in de toeleveringsketen?

Nu bedrijven onder druk staan van investeerders, wetgevers, belanghebbenden en vakbonden om hun bedrijfspraktijken in overeenstemming te brengen met wereldwijde normen, worden ze onder druk gezet om due diligence toe te passen op volledige waardeketens en niet alleen op hun eigen activiteiten.

Mondiale normen vereisen dat bedrijven prioriteit geven aan de gevolgen voor mensenrechten op basis van het risico dat ze vormen voor de betrokken belanghebbenden en niet op basis van de gevolgen voor de reputatie, juridische of financiële status van het bedrijf. Met andere woorden, bedrijven kunnen hun toeleveringsketen niet alleen prioriteren op basis van leveranciers die veel geld uitgeven of landen met een hoog risico, maar moeten ook begrijpen welke invloed aannemers hebben op lokale gemeenschappen lager in de keten. Maar het is niet onbeheersbaar! Je hoeft alleen maar vanuit een nieuw perspectief naar risico’s te kijken door in de schoenen van de mensen ter plaatse te gaan staan. En een stukje lopen. Onze training is precies daarop gericht. Je te helpen begrijpen hoe je je kunt richten op risico’s voor mensen en jot bedrijf – en wat je moet doen als je weer aan het werk gaat.

Het uitvoeren van due diligence op het gebied van mensenrechten in de toeleveringsketen zal een bedrijf in staat stellen om mensenrechtenrisico’s tijdig te beheersen, wat op zich al onaangename verrassingen (van mediaschandalen of NGO-exposures) kan voorkomen. Een strategische benadering van mensenrechten zorgt ervoor dat risicobeheer niet alleen gaat over het aanpakken van risicobedreigingen, maar ook over het vinden en uitbreiden van zakelijke kansen. Wij bieden u de mogelijkheid om te leren en geïnspireerd te raken!

Onze training

We bieden een professionele en zeer praktische training voor een beperkt aantal deelnemers. De training behandelt

  • De basisprincipes van due diligence op het gebied van mensenrechten
  • Due diligence toepassen op complexe toeleveringsketens en in complexe markten
  • Sectorspecifieke workshops: oefenen met het in kaart brengen en identificeren van hoge mensenrechtenrisico’s in wereldwijde toeleveringsketens van elektronica, financiën en detailhandel
  • Leren van wereldleiders over het prioriteren en aanpakken van mensenrechten in de toeleveringsketen
  • Praktijkoefening om de gevolgen in de toeleveringsketen aan te pakken en te monitoren (wat praktisch te doen als je weer terug op kantoor bent)
  • Een overzicht van wettelijke rapportageverplichtingen op het gebied van mensenrechten
  • Laatste trends op het gebied van mensenrechten en toeleveringsketens

Onze benadering van training is gebaseerd op inspiratie, interactie en praktische implementatie. Dit betekent dat we onze deelnemers inspireren, hen betrekken door middel van innovatieve interactie-oefeningen en discussies met elkaar en de deelnemers laten werken aan praktische implementatie door middel van casus-oefeningen.
Deelnemers ontwikkelen een actieplan over hoe ze hun nieuw verworven kennis kunnen toepassen wanneer ze terugkeren naar hun werkplek.

De training wordt in het Engels gegeven.

Due Diligence – steeds meer een wettelijke vereiste

Verschillende wetgevingsinitiatieven vereisen informatieverschaffing over mensenrechtenkwesties, zoals het Nederlandse wetsontwerp ‘Wet ZorgplichtKinderarbeid’, de Britse Modern Slavery Act en het Franse wetsontwerp over mensenrechten in toeleveringsketens.

Due Diligence – steeds meer een wettelijke vereiste

Verschillende wetgevingsinitiatieven vereisen informatieverschaffing over mensenrechtenkwesties, zoals het Nederlandse wetsontwerp ‘Wet ZorgplichtKinderarbeid’, de Britse Modern Slavery Act en het Franse wetsontwerp over mensenrechten in toeleveringsketens.Wat is Due Diligence Mensenrechten?

Een due diligence met betrekking tot mensenrechten is in wezen een risicobeheerproces waarmee een bedrijf nadelige gevolgen voor de mensenrechten voorkomt, aanpakt en verantwoordt. Het proces verloopt in vier stappen:

  1. beoordeling van de gevolgen voor de mensenrechten;
  2. integreren van bevindingen en reageren op effecten;
  3. prestaties bijhouden; en
  4. communiceren over hoe de gevolgen worden aangepakt.

Voor wie is deze training relevant?

Medewerkers van bedrijven met regionale of wereldwijde toeleveringsketens. Organisaties die werken aan MVO en geïnteresseerd zijn in mensenrechten. De training staat open voor deelnemers met enige voorkennis op het gebied van mensenrechten en deelnemers zonder voorkennis.

Over de trainers

Sandra Atler is mensenrechtenadvocaat en internationaal erkend expert op het gebied van bedrijfsleven en mensenrechten met vijftien jaar ervaring op dit gebied. Sandra maakte deel uit van het team van professor John Ruggie bij de ontwikkeling van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Ze was voorzitter van de NGO-caucus bij de ontwikkeling van ISO 26000 Guidance Standard on Social Responsibility, een kernlid van het internationale normeringsteam en was vijf jaar lang medevoorzitter van de ad-hocwerkgroep mensenrechten. Tegenwoordig is Sandra directeur van de praktijkgroep Mensenrechten & Bedrijfsvoering van Enact. Sandra is ook docent en cursusleider voor Business and Human Rights aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Stockholm. Sandra heeft veel ervaring met mensenrechtentrainingen en het adviseren van bedrijven over mensenrechten.

Liesbeth Unger is de oprichter van Human Rights@Work, een adviesbureau gespecialiseerd in mensenrechten en bedrijfsleven. Liesbeth heeft een lange en brede ervaring (meer dan 20 jaar) met arbeidsrechten, MVO en mensenrechten, waaronder vijf jaar werken voor de ILO in Zuidoost-Azië. Ze werkt met verschillende actoren, zoals bedrijven, NGO’s, overheden en internationale organisaties aan effectbeoordelingen en due diligence op het gebied van mensenrechten en geeft advies en training. Dit geeft haar een diepgaand inzicht in de verschillende perspectieven van belanghebbenden. Ze heeft bij verschillende gelegenheden op maat gemaakte trainingen over mensenrechten en due diligence gegeven en ontwikkeld.

Praktische details

De training vindt plaats op 18 mei 2017 in Amsterdam, James Wattstraat 100. Omdat dit een zeer interactieve en participatieve training is, is het aantal deelnemers beperkt. De kosten voor de training (inclusief lunch en drankjes) bedragen 499 euro exclusief btw. Als je voor 17 april boekt, bieden we een korting van 50%. De training wordt in het Engels gegeven. Er zijn extra kortingen beschikbaar voor organisaties zonder winstoogmerk.

Share This